Intera DDD

logo intera 1

Am fost muscat de căpușe: Cum le identific si ce trebuie sa fac?

Căpușele (Ixodida) reprezintă o clasă de arahnide parazitare, care sunt adaptate la un mod de viață hematofag, hrănindu-se cu sângele gazdelor lor. Acești ectoparaziți sunt agenți vectori cunoscuți pentru numeroase boli infecțioase și zoonotice, reprezentând astfel o preocupare majoră pentru sănătatea publică și veterinară.

Acest articol își propune să ofere o imagine de ansamblu detaliată asupra biologiei căpușelor, a habitatului și răspândirii lor, precum și strategii de prevenție și control.

Ticks Tick Control Fast Action Pest Control

Cuprins

⦁ Aspect și identificare⦁ Comportamentul și dieta
⦁ Procesul de reproducere și creștere

 • Căpușe in piele- Cum sa acționăm?
 • Căpușe la câini-cum ii protejam? 
 • Simptomele câinilor mușcați de căpușe

1. Capuse Sibiu - Prezentare generala

În ultimele decenii, căpușele au câștigat o atenție crescută în domeniul medical și veterinar, datorită rolului lor în transmiterea agenților patogeni care cauzează boli grave atât la om, cât și la animale. Bolile transmise de căpușe, precum boala Lyme, anaplasmoza, babesioza și encefalita transmisă de căpușe, reprezintă o provocare semnificativă pentru sistemul de sănătate. Din această perspectivă, înțelegerea biologiei căpușelor, a ecologiei și a comportamentului lor este esențială pentru dezvoltarea strategiilor eficiente de prevenție și control.

Din păcate, așa cum aflam din rapoartele autorităților ,Sibiul se afla pe primul loc in tara la prevalenta bolii Lyme. De aceea, riscurile si provocările infestărilor cu căpușe trebuie luate in serios atât de autoritățile locale, cât si de  populația locala din Sibiu.

Lyme sibiu

2. Cum arata căpușele?

Căpușele aparțin ordinului Ixodida și sunt împărțite în două familii principale: Ixodidae și Argasidaen. In lume exista aproximativ 850 de specii de căpușe, dar numai 27 dintre acestea se găsesc in Romania dintre care 25 specii aparțin familiei Ixodidae si 2 specii familiei Argasidae. Acești ectoparaziți se deosebesc prin prezența unui scut dorsal dur în cazul căpușelor Ixodidae și absența acestuia la Argasidae. Căpușele sunt adaptate la un stil de viață parazitar, cu o durata de viață care poate varia de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de specie sau clima. 

Capusa piele scaled

Căpușele adulte au o dimensiune care variază de la 3 mm dar ajung la peste 1 cm după hrănire. Corpul lor este împărțit în 2 elemente principale-capul  care găzduiește aparatul bucal, și trunchiul, care conține majoritatea organelor vitale și se extinde considerabil atunci când căpușa se hrănește. 

Comportament și hrănire căpușe

tick life cycle rev

Căpușele au mai multe strategii pentru a localiza gazda, dar cea mai comuna este pândirea victimei. De exemplu, acestea se urca pe firul de iarba unde  stau cu membrele anterioare întinse , așteptând să detecteze semnalele emise de o potențială gazdă. Acestea pot detecta cu ușurință căldura corporala, dioxidul de carbon emis de om dar și mirosul nostru. Când victima trece pe langa capcana întinsa, aceasta se agata de victima ,trecând imediat la detectarea unui loc propice din piele pentru a lua masa .După ce se atașează de gazdă, căpușele injectează saliva care conține anestezice și anticoagulante, facilitând astfel hrănirea nedureroasă și prelungită.

Reproducerea și dezvoltarea căpușelor

Ixodes on finger 1 scaled

Ciclu de viață al căpușelor include patru stadii: ou, larvă, nimfă și adult. Pentru a progresa prin aceste stadii și a se reproduce, căpușele necesită una sau mai multe mese de sânge. Femela depune sute până la mii de ouă după o masă de sânge, apoi moare, în timp ce masculii pot se hrănesc mai rar și pot fertiliza multiple femele.

3. Habitatul și răspândirea căpușelor

Căpușele preferă climatul umed și habitatul cu vegetație abundentă, care le oferă adăpost și oportunități ample de a găsi gazde. Acestea sunt răspândite global, de la regiunile subtropicale și temperate până în zonele cu climă rece. Schimbările climatice, expansiunea urbană și modificările în utilizarea terenurilor influențează distribuția și abundența căpușelor, crescând astfel riscul de boli transmise de căpușe.

4. Prevenție și control in infestările cu căpușe

Prevenția mușcăturilor de căpușe include purtarea de îmbrăcăminte adecvată, utilizarea repelenților, evitarea zonelor cu risc ridicat și examinarea corpului după expunerea în natură. De asemenea, gestionarea adecvată a spatiilor verzi din apropierea casei, cum ar fi tăierea frecventa a ierbii  și îndepărtarea frunzișului, poate reduce populația de căpușe. In cazul in care depistați căpușe in curtea sau gradina dumneavoastră, sfatul nostru este sa apelați de urgenta la o firma specializata de servicii DDD! Rar se întâmpla sa fie doar o singura căpușă in același loc!

Căpușe in piele- Cum sa acționam?

Dacă descoperiți o căpușă atașată de piele, este esențial să acționați rapid și corect pentru a reduce riscul de transmitere a bolilor:

capuse sibiu
 • Îndepărtarea căpușei: Utilizați o pensetă fină cu care sa încercați sa prindeți  căpușa cât mai aproape de pielea gazdei. Trageți lent și ferm în sus, fără a răsuci, pentru a nu strivi căpușa.
 • Curățarea zonei mușcăturii: După îndepărtarea căpușei, curățați bine zona mușcăturii și mâinile cu alcool sanitar, o soluție dezinfectantă sau apă și săpun.
 • Păstrarea căpușei: După îndepărtare, este recomandat să păstrați căpușa într-un recipient sigilat sau în alcool, pentru a putea fi analizată în cazul apariției eventualelor  simptome atipice.
 • Monitorizarea simptomelor: Urmăriți apariția oricăror simptome în următoarele săptămâni, cum ar fi erupții cutanate, febră, dureri musculare sau articulare. Consultați un medic dacă apar acest tip simptome, menționând faptul ca aveți o  mușcătura de căpușă.

Căpușe la câini-cum ii protejam?

Câinii sunt expuși la mușcăturile de căpușe, în special când petrec timp în aer liber. Pentru a-i proteja, puteți urma aceste măsuri de prevenție:

Fleas and Ticks 1080x675 1
 • Utilizarea produselor antiparazitare: Există o varietate de produse eficiente, cum ar fi pipetele, zgarda antiparazitară și spray-urile, concepute pentru a preveni atașarea căpușelor la câini. Consultați un medic veterinar pentru recomandări specifice.
 • Verificarea periodică a blănii: Inspectați blana câinelui după fiecare plimbare, în special după plimbări  prin zonele unde căpușele sunt frecvente (parcuri netoaletate, păduri sau pășuni agricole ). Verificați patrupedul în jurul urechilor, sub gât, între degete și în jurul cozii.
 • Menținerea curățeniei în habitat: Tundeți iarba scurt și îndepărtați frunzele căzute și resturile din grădină pentru a reduce habitatul preferat al căpușelor.

Vaccinarea: Discutați cu medicul veterinar despre vaccinurile disponibile care pot preveni unele boli transmise de căpușe.

Simptomele câinilor mușcați de căpușă

Fleas and Ticks 1080x675 2

Câinii mușcați de căpușe pot prezenta o varietate de simptome, în funcție de agenții patogeni transmiși.

Printre acestea se numără:

 • Letargia și oboseala: Unul dintre primele semne poate fi o schimbare a comportamentului, câinele devenind mai puțin activ și apatic.
 • Febră: Temperatura corporală crescută este un indicator comun al unei posibile infecții.
 • Pierderea apetitului: Câinii pot refuza mâncarea sau pot mânca mai puțin decât de obicei.
 • Umflarea ganglionilor limfatici: Aceasta poate fi un semn al răspunsului imun al organismului la infecție.
 • Dureri articulare și dificultăți de mișcare: În cazul bolilor precum Babesioza, câinii pot prezenta șchiopătat sau disconfort la mișcare.
 • Erupții cutanate sau roșeață la locul mușcăturii: Deși mai puțin frecvente la câini decât la oameni, acestea pot apărea ocazional.
 • În prezența oricaruia  dintre aceste simptome, este esențial să consultați un medic veterinar pentru diagnostic și tratament. Prevenția  și acțiunea rapidă sunt cheia menținerii sănătății atât a oamenilor, cât și a animalelor de companie în fața riscului reprezentat de căpușe.

5. Dezinsecție căpușe Sibiu

AdobeStock 119263043

Intera DDD Sibiu oferă o gamă completă de servicii profesionale pentru detectarea, prevenirea și controlul infestărilor cu căpușe, servicii  adaptate nevoilor specifice ale fiecărui client. Echipa noastră de experți utilizează cel mai bun echipament și folosește cele mai noi metode de combatere, bazate pe cele mai recente cercetări științifice pentru a oferi soluții eficiente și sigure pentru sănătatea oamenilor și a animalelor de companie. Prin abordarea noastră , ne angajăm să va protejam proprietatea împotriva riscurilor asociate cu căpușele, asigurând un mediu sigur atât pentru dumneavoastră cat si pentru animalele de companie.

Obțineți un preț promoțional

Tag-uri : capuse,

muscatura capuse, capuse sibiu.ddd capuse sibiu,

boala lyme,capuse sibiu,Deratizare,deratizare sibiu,Dezinsectie,dezinsectie capuse,InteraDDD

Share :

Scroll to Top